Tuesday 29 January 2013

Ayam Masak Kicap Simple :)

For beginners :)
Petang tadi, saya sediakan makan malam  'coz my mother was busy attending some office matters at her workplace. Actually, saya dah masak ayam goreng(hehe) but kejap je dah habis diserang adik-adik yang baru pulang dari sekolah so, she called me late evening and asked me to cook for dinner. Cari punya cari, saya pun decide nak masak chicken related recipe juga, jeng jeng jeng... Timbul idea nak prepare ayam masak kicap. kekeke. The recipe saya dapat dari http://resepinannie.blogspot.com/2012/11/lauk-kegemaran-anak-anak-ku-ayam-masak.html. Thank you! :)
   It was pretty simple except that I had to adjust the recipe sebab bukan mudah tau nak cari bahan-bahan kat dapur yang sangat estrange kepada saya ni...hehe


Jeng! jeng! jeng!

Bahan-bahan(servings: 6-7):

- 8 chicken wings, belah 3  bahagian(the drumette, middle '"flat"-part yang ada 2 tulang, tip-usah buang, tak baik membazir!)
-4 biji ubi kentang(medium diced)
-sos cendawan tiram(vegetarian)
-kicap soya pekat manis/kicap manis
-1 biji bawang besar
-minyak/mentega for frying and cooking

Bahan-bahan ditumbuk lumat:
-3 biji bawang merah bersaiz kecil
-2 ulas bawang putih
-1/2 inci halia( in my case, I didn't include halia - I forgot! lol)

Cara memasak:
1. Lumurkan ayam(yang sudah dipotong kepada 3 bahagian) dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng ayam sampai masak, angkat/tos dan ketepikan.
3. Kupas semua kulit ubi kentang potong dadu bersaiz sederhana dan goreng sampai masak, angkat/tos dan ketepikan. (Nota: Saya tak goreng sebab malasX), so saya masukkan kentang pada step 9 dan tutup periuk dengan penutup selama 15 minit/ sehingga garfu mudah dicucuk menembusi kentang)
4. Kupas bawang besar dan dimanyang nipis. Ketepikan dulu.
5. Kupas semua bawang serta halia dan ntumbuk lumat.
6. Panaskan minyak/butter di dalam kuali, tumis bawang yang sudah ditumbuk lumat sehingga wangi.
7. Masukkan bawang besar dan masak sehingga bawang layu.
8. Kemudian, masukkan sos cendawan tiram(vegetarian) dan ayam yang sudah digoreng.
9. Kacau ayam dan masukkan kicap manis secukupnya.
10. Kacau semua bahan sehingga mesra dan kuah kicap sekata pada semua ayam. Jika kuahnya masin, boleh tambah kicap manis lagi.

Enjoy your meal! :)

3 comments:

  1. Double WOW ! ! ! hebat suda ko skrg bia...tahniah...teruskan usaha....hehe

    ReplyDelete
  2. simple tapi nampak sedap.. :)

    ReplyDelete